Giderek artan estetik talepler diş hekimlerinin de tedavilerinde estetiğe çok daha fazla önem vermelerine sebep olmuştur. Eskiden kullanılan metalik dolgular, artık ağızdaki en arka dişte bile olsa görüntüleri sebebiyle hastalar tarafından tercih edilmemektedir. Yüzün oldukça büyük bir alanını kapsayan dudaklar, diş etleri ve dişlerin görüntüsü kişinin kendine özgüveninde en önemli etkenlerden biridir.
Artık her bireyin kendi yüz şekline, dudak yapısına, yaşına, ten rengine kadar dikkat edilerek hem doğal hem de estetik bir gülümseme yaratabilmek en önemli hedeflerden biri haline gelmiştir. Bu amaçla da “Gülüş Tasarımı” kavramı ortaya çıkmıştır.
Bir kişinin gülüşünü tasarlarken bazen sadece dişlerin rengini beyazlatma işlemi ile açmak bile yeterli olurken, bazen de çok daha komplike restorasyonlara hatta cerrahi bir takım operasyonlara bile ihtiyaç duyulabilmektedir. Tedavi planlamasını oluştururken en doğru sonuç ancak iyi bir hasta-hekim ilişkisi yoluyla gerçekleşmektedir. Elbette yapılacak işlemler ne kadar komplike ise tedavi maliyetleri de o oranda yükselmektedir.
Diş hekimliğinde estetik uygulamaları şöyle sıralayabiliriz.
- Diş beyazlatma
- Pembe estetik (Diş eti estetiği)
- Laminate venerler (yaprak porselen)
- Porselen dolgular (inley-onley)
- Zirkonyum kaplamalar
- Empress veya E-max kaplamalar
- Dermal dolgular (dudak-diş eti dolguları)
- Botoks uygulamaları
- Cerrahi uygulamalar
Tüm bu uygulamalar sırasında en doğru sonuca ulaşabilmek için tedavi öncesi fotoğraflar, kısa video kayıtları, hastadan alınan ölçülerden elde edilen modeller ve de bilgisayar destekli dijital düzenleme programlarından faydalanılmaktadır.